Το Λίθος από Λήθη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και μας ταξιδεύει πίσω στο 1922, μια χρονιά-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας. Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η μικρή Παναγιώτα αναγκάζεται να εγκαταλείψει το πατρικό της σπίτι στο Αϊβαλί. Μαζί της παίρνει μια πέτρα. Ένα πολύτιμο ενθύμιο από την πατρίδα που χάνει. Ένας νεαρός Τούρκος, ο Αϊκούτ, της την εμπιστεύεται, λέγοντάς της πως αυτή η πέτρα συμβολίζει τη γη της και τις ρίζες της· αν ποτέ τη χάσει, θα έχει ξεχάσει από πού προέρχεται.
Η Παναγιώτα φτάνει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας, έχοντας χάσει την οικογένειά της, αλλά με μια ακατάβλητη δύναμη να επιβιώσει. Σε ένα οικοτροφείο, μια νέα οικογένεια, ο γιατρός Άλκης και η σύζυγός του Στέλλα, της προσφέρουν ένα σπιτικό και την αγάπη που της έλειπε. Με το χρόνο, η Παναγιώτα χαράζει το δικό της δρόμο, σπουδάζει Ιατρική και δημιουργεί τη δική της οικογένεια.
Όμως, η ιστορία της δεν σταματά εκεί
Ο σύζυγός της, Αχιλλέας, ένας νέος γεμάτος ιδανικά, πολεμά το 1940, αλλά δεν συμμετέχει στον Εμφύλιο. Η επιλογή του αυτή αποδεικνύεται μοιραία, καθώς ένας πρώην συμπολεμιστής του τον κατηγορεί για προδοσία και τον εκτελεί εν ψυχρώ. Ο γιος τους, ο Σάββας, μεγαλώνει μέσα στη θλίψη, αναζητώντας απαντήσεις και καταλήγει να μπλεχτεί σε εθνικιστικούς κύκλους.
Μέσα από τις γενιές, η πέτρα παραμένει το σύμβολο της οικογενειακής κληρονομιάς. Η Παναγιώτα τη δίνει στον Σάββα, προσπαθώντας να του μεταδώσει την αξία της μνήμης και της συνέχειας. Όμως, μια μέρα η πέτρα σπάει… και μαζί της σπάει και ο δεσμός με το παρελθόν.
Το «Λίθος από Λήθη» είναι μια αφήγηση γεμάτη συναισθηματική ένταση, που ζωντανεύει τις τραγικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας μέσα από τη δύναμη και την αντοχή μιας γυναίκας. Είναι μια ιστορία για την προσφυγιά, τον ξεριζωμό, αλλά και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής να αντέχει και να προχωρά.
Ο Απόστολος Παυλίδης, μέσα από τη λιτή αλλά δυνατή γραφή του, μας προσφέρει ένα βιβλίο που συγκινεί, αφυπνίζει και μας κάνει να αναλογιστούμε τη σημασία των ριζών μας. Ένα μυθιστόρημα που δεν διαβάζεται απλώς, αλλά χαράσσεται βαθιά στην ψυχή του αναγνώστη.