Το 1986 στη Μόσχα ένας φοιτητής ψυχολογίας επινοεί το παιχνίδι ρόλων «Μafia». Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως «πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» ή απλούστερα «Παλέρμο». Πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου και ψυχολογίας. Το παραπάνω παιχνίδι ζωντανεύει στο θέατρο δρόμος και στην παράσταση «Παλέρμο».
Η Παναγιώτα Αβραμοπούλου έχει δημιουργήσει ένα κείμενο ευφυώς χιουμοριστικό. Η αστυνομική μαύρη κωμωδία ξεδιπλώνεται προσεγγίζοντας την υπόσταση, τον ορισμό της δικαιοσύνης και την αυθεντικότητα των ανθρώπινων σχέσεων.
Η παράσταση ξεκινάει με τον Παύλο και την Ναταλία να βρίσκονται στο σαλόνι του Ανδρέα. Σταδιακά, καταφτάνουν και οι υπόλοιποι «φίλοι» του, η Τζένη και η Λυδία. Όλοι έχουν λάβει μία ανώνυμη πρόσκληση για το σπίτι του Ανδρέα, αλλά εκείνος είναι εξαφανισμένος. Θα μπορούσε η εξαφάνισή του, να είναι ακόμη μία φάρσα του;
Αργότερα, κάνει την εμφάνισή του κι ο αδερφός του, Χάρης κι η κατάσταση σοβαρεύει.
Όσο ο χρόνος περνάει, τόσο αυξάνεται η ένταση μεταξύ τους. Γεννιέται εύλογα το ερώτημα αν ο Ανδρέας είναι ζωντανός και το κουβάρι ξεκινάει να ξετυλίγεται.
Μπροστά στα μάτια των θεατών εκδηλώνονται αβίαστα οι πολύπλοκες σχέσεις των πρωταγωνιστών. Όλοι τους, θα μπορούσαν να έχουν έναν καλό λόγο, να τον σκοτώσουν. Επίσης, όλοι τους έχουν πράγματα να κρύψουν, τα οποία σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια. Oι ηθοποιοί ενσαρκώνουν φυσικά τους ρόλους του παιχνιδιού και αστραπιαία μετατρέπονται από θύτες σε θύματα.
Μέρος του μυστηρίου γίνεται κι ο θεατής, έχοντας άμεση διάδραση με τους ηθοποιούς. Πρόκειται για ένα έργο που προκαλεί αυθόρμητο γέλιο και βάζει τον θεατή, στον ρόλο του ντετέκτιβ. Ποιος σκότωσε τελικά τον Ανδρέα Τερζίδη;
Είναι τελικά δίκαια, η τιμωρία του ενόχου; Η αλήθεια, το ψέμα, το δίκαιο και το άδικο, το ηθικό και το ανήθικο, μπλέκονται μεταξύ τους.
Δεν είναι σίγουρο αν ο θεατής, θα λυτρωθεί από την λύση του εγκλήματος. Σίγουρα όμως, θα ισορροπήσει μεταξύ διλλημάτων.
Γιάννος Παπίλας
https://www.viva.gr/tickets/theater/palermo/