Πελεκάνος | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Πελεκάνος

Το θέατρο Μικρό Broadway φιλοξενεί το έργο Πελεκάνος του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Ροχά. Πρόκειται για μία δραματική παράσταση που στηλιτεύει τις οικογενειακές παθογένειες, ειδικά όταν αυτές περνούν από γενεά σε γενεά.

Ένα κρύο σπίτι φιλοξενεί σκοτεινά μυστικά και ανομολόγητα συναισθήματα. Η μητέρα και τα δύο της παιδιά ζουν μαζί, με τον αποθανόντα πατέρα τους να περιφέρεται σαν φάντασμα. Άλλοτε τους μιλάει και άλλοτε η φωνή του δε μπορεί να περάσει στον υλικό κόσμο. Οι δεσμοί αίματος αμφισβητούνται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια του έργου με ένα νοσηρό κλίμα να ξεσκεπάζεται μέσα από τα λόγια του νεκρού.

Ο θεατής στροβιλίζεται μέσα στα συνεχή ερωτηματικά σχετικά με το λόγο του θανάτου του πατέρα και το κατά πόσο ευθυνόταν η γυναίκα του, η οποία ερωτεύτηκε παράφορα έναν υπολογαχό. Στη συνέχεια πάντρεψε με εκείνον την κόρη της ώστε να μη μαθευτεί η προκλητική αλήθεια. Όλα αυτά σε ένα ήδη βεβαρυμμένο παρελθόν, όπου η μητέρα –Γωγώ Ατζολετάκη– είχε εκπαιδεύσει συστηματικά τα παιδιά της σε στερήσεις και κακουχίες. Ουσιαστικά τα διαβρώνει αργά και σταθερά καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Το φάντασμα του πατέρα –Χρήστος Φωτίδης– ίσως είναι ο πιο ηθικός χαρακτήρας του έργου γιατί παραδέχεται τα λάθη και τις ευθύνες που του αναλογούν για το κατρακύλισμα της συζύγου του. Σε μερικές σκηνές φαίνονται οι δυο τους να συνεχίζουν ιδεατά τους καυγάδες με λόγια αιχμηρά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά. Προσπαθεί όμως από την αθέατη πλευρά που βρίσκεται να επηρεάσει τα μέλη της οικογένειας για το καλό όλων πιστεύοντας πως μπορεί να τους αφυπνίσει.

Η κόρη –Αθηνά Λάτση– και ο γιος –Νίκος Αμπουσαάρ–  αποτελούν στην ουσία ένα δίπολο που ο καθένας του αντιπροσωπεύει αντίθετη ιδιότητα. Η πρώτη την ανάγκη να εθελοτυφλεί για να προστατέψει τον ευαίσθητο ψυχισμό της και ο άλλος την ανάγκη να βγουν όλα στο φως για χάριν της ψυχικής ισορροπίας. Αυτό που τους ενώνει όμως είναι η απελπισία. Ήταν όλοι τους στην οικογένεια θύματα της μητέρας. Ακόμα και ο εραστής της –Λεωνίδας Αργυρόπουλος– ξεγελάστηκε κατρακυλώντας σε ακόμα πιο ανήθικες συνθήκες.

Οι έννοιες που τίθενται στο μικροσκόπιο είναι η σκληρότητα και η επιθυμία για εκδίκηση. Το οξύμωρο της κατάστασης είναι πως όλοι σχεδόν επιθυμούν την αγάπη και την τρυφερότητα. Οι χαρακτήρες θα βυθιστούν μέσα το παράλογο γιατί όσο και να λαχταρούν την ασφάλεια, δεν έχουν μάθει τίποτα άλλο παρά να κινούνται σε σκοτεινά μονοπάτια. Η καταστροφή θα αντιμετωπιστεί μόνο με το ίδιο νόμισμα μιας που δεν υπάρχει καμία αφορμή συγχώρεσης για να αποκατασταθεί η σχέση των μελών με τη μητέρα.

Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, αλλά και έντονες στο βαθμό που απαιτούσε ο κάθε χαρακτήρας. Επίσης δίνεται η αίσθηση πως έχει γίνει σημαντική εργασία και έχει μπει πολλή αγάπη σε αυτήν τη δουλειά. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

https://www.viva.gr/tickets/theater/augoustou-strintmpergk-o-pelekanos/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)