Η ομάδα των C. for Circus, με έναν τολμηρό τρόπο, παρουσιάζει στο σύγχρονο θέατρο, το ζήτημα του sex trafficking, μια σύγχρονη μορφής σκλαβιάς, στο «Κα εφύτευσεν ὁ Θεός παράδεισον». Η παράσταση εκθέτει έναν παράλληλο κόσμο που υπάρχει, αλλά λείπει από τις καθημερινές μας κουβέντες. Ο τίτλος προέρχεται από το 2,8 κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης και το έργο έχει συγγράψει και σκηνοθετήσει η Βαλέρια Δημητριάδου, ηθοποιός, μουσικός και ιδρυτικό μέλος των C for Circus.
Η πλοκή ξεκινά στο κυλικείο ενός θερινού σινεμά. Η Χλόη κόρης της ιδιοκτήτριάς του, εργάζεται εκεί. Εκεί την γνωρίζει και ο Πίτερ. Έναν επίμονος άνδρας που την διεκδικεί και μοιάζει ερωτευμένος μαζί της. Η Χλόη ξεκινά να γοητεύεται από το φλερτ του.
Σπίτι την περιμένει ο αυτιστικός αδελφός της, με τον οποίο είναι πολύ δεμένη και η μητέρα της. Ο Πίτερ μοιάζει σαν διαφυγή από την δύσκολη ζωή της και το εντείνει αυτό, παρουσιάζοντας μία ευκαιρία επένδυσης στο σινεμά τους το οποίο παρακμάζει. Η Χλόη πείθεται να ταξιδέψει μαζί του για να γνωρίσει τον επενδυτή, μαζί με τον αδερφό της.
Φτάνοντας όμως στο αεροδρόμιο την απαγάγουν και γίνεται θύμα ενός κυκλώματος trafficking. Η αλυσίδα του κυκλώματος ξεκινά από τον Πίτερ, τα πρόσωπά που το αποτελούν όμως, είναι πολλά και σκληρά. Η Χλόη μετονομάζεται σε Μελία και μια άλλη ζωή παίρνει σάρκα και οστά.
11 ηθοποιοί ξεδιπλώνουν την πλοκή επί σκηνής
Με ένα ρεαλιστικό τρόπο που αποφεύγει το μελόδραμα, αλλά καλεί στην συγκίνηση, στην ευαισθητοποίηση, ακόμη στο γέλιο, εκθέτοντας κάθε πτυχή της ιστορίας
Η σκηνοθεσία δομείται με πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες πινελιές. Oι συνεχείς ταυτόχρονες βιντεοπροβολές κατά την διάρκεια της παράστασης αυξάνουν την αίσθηση της παράλληλης πραγματικότητας που ενυπάρχει, αλλά μοιάζει τόσο ξένη στην ματιά μας. Ζωόμορφες όψεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της, δείχνοντας πρόσωπα των ανθρώπων, πέρα από το προφανές.
«Και εφύτευσεν ὁ Θεός παράδεισον», μία ιδιαίτερη θεατρική στιγμή και ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που αξίζει το χρόνο μας.
Γιάννος Παπίλας